Αρχική ΣελίδαΒιογραφικό ΣημείωμαΠολιτική ΠορείαΤύποςΦωτογραφίεςΕπικοινωνία
Πολιτικές ΘέσειςΓενικό Πολιτικό Έργο
 
Πολιτικές Θέσεις
 

Aμεση στήριξη σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια

Το δημογραφικό έχει προσλάβει επικίνδυνες κοινωνικές & εθνικές διαστάσεις

 

           Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. Υπάρχει υπογεννητικότητα, υπάρχει γήρανση του πληθυσμού, υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια. Υπάρχει, δυστυχώς και παρατεταμένη κυβερνητική αδιαφορία, που φτάνει τα όρια της αναλγησίας.

    Μπροστά στην απελπιστική αυτή πραγματικότητα και τις ζοφερές προοπτικές που συνεπάγεται η διαιώνισή της, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να κάμψει την κυβερνητική απραγία και να θέσει τις βάσεις για την επίλυση του προβλήματος, με αιχμή τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

    Είναι γνωστό ότι η οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος, λειτουργεί επιβραδυντικά ως προς την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Ξέρουμε, βέβαια, ότι η αντιμετώπισή του βρίσκεται στη συνολική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Σίγουρα, όμως, απαιτείται και η ανάληψη συγκεκριμένων αποτελεσματικών πρωτοβουλιών από την Πολιτεία, για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες. Όπως επίσης και η παροχή κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των πολυτέκνων οικογενειών στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια η Πολιτεία υποχρεούνται να διασφαλίζει σε κάθε οικογένεια τις βασικές προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες η θέληση για περισσότερα παιδιά παραμένει ανέφικτη. Σ' αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο του ενδιαφέροντος και των μέτρων που οφείλει να λαμβάνει η Πολιτεία για τους πολύτεκνους και δεδομένων των σχετικών διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που ορίζουν ότι οι «πολύτεκνες οικογένειες ...έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος», 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μετά από σχετικές οδηγίες του Προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, καταθέσαμε στις 17.12.2002 πρόταση νόμου με τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων πολυτέκνων και μελών πολύτεκνων οικογενειών", που προωθεί την επίλυση χρόνιων δίκαιων αιτημάτων των πολύτεκνων οικογενειών.

    Η Πολιτεία έχει κατά καιρούς θεσπίσει ένα νομοθετικό πλέγμα κοινωνικής προστασίας της πολύτεκνης οικογένειας, ως συνταγματική υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Στις ημέρες μας, όμως η ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας παίρνει μια άλλη διάσταση, γιατί οι ανάγκες κάθε οικογένειας (ιδίως μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων) είναι αυξημένες, αλλά και διότι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας (ιδίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες), έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα.

    Εδώ και δέκα χρόνια (και συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο του 1992) η Βουλή των Ελλήνων, με το ομόφωνο πόρισμα που υιοθέτησε, επεσήμανε το μέγεθος του προβλήματος και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους για την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία πρόταση. Το βασικό για τους πολύτεκνους νομοθέτημα 1910 ανάγεται στο 1944. Υπέστη μία τροποποίηση το 1979 με το νόμο 860 από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστική παρέμβαση έγινε στην περίοδο 1990 - 1992 πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καθιερώθηκαν τα πολυτεκνικά επιδόματα, το επίδομα για το 3ο παιδί, η σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα και η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρά την 20χρονη παραμονή τους στην εξουσία, δεν θέλησαν να «εκσυγχρονίσουν» το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Το αντίθετο μάλιστα. Το 1997 καθιέρωσαν εισοδηματικά κριτήρια για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Και έπρεπε να έλθει ο Άρειος Πάγος για να καταργήσει. Και ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται στον 21ο αιώνα και την Ελλάδα της νέας Ευρώπης.

    Δεδομένου, λοιπόν, ότι η πολύτεκνη οικογένεια αποτελεί το κοινωνικό κύτταρο που ενισχύει πληθυσμιακά τη Χώρα, η Πολιτεία οφείλει να την ενισχύει με γενναίες αποφάσεις, που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Και σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η πρόταση νόμου που καταθέσαμε. Αποβλέπει -συγκεκριμένα- στην τροποποίηση, την επέκταση, τη διευκρίνιση και τη συμπλήρωση διατάξεων, οι οποίες, είτε έχουν ξεπεραστεί, είτε έχουν ατονήσει και πάντως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες. Εξ' άλλου, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι, σίγουρα, ανεπαρκές για την εφαρμογή μιας πλήρους και αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών και χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά η πολύτεκνη οικογένεια και να μην οδηγείται στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

        Στόχοι-κατευθύνσεις της πρότασης νόμου:

    Βασικό μέτρο στην πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ο χαρακτηρισμός ως πολύτεκνου του γονέα με τρία παιδιά, από τον ίδιο ή διαφορετικούς νόμιμους γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι ως πολύτεκνοι δύνανται να αναγνωρισθούν, όχι μόνο οι έλληνες υπήκοοι, αλλά και οι ομογενείς αλλοδαποί κάτοχοι ειδικού δελτίου ομογενούς, καθώς και οι υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν ή εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα. Παράλληλα, κατοχυρώνεται η ισοβιότητα της πολυτεκνικής ιδιότητας, ενώ σημαντική καινοτομία αποτελεί και η πρόβλεψη δυνατότητας απώλειας της πολυτεκνικής ιδιότητας, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των νόμιμων υποχρεώσεων των γονέων προς τα παιδιά ή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του γονέα, για οποιοδήποτε αδίκημα σε βάρος του άλλου γονέα ή των παιδιών.

    Όμως, η πρόταση νόμου δεν περιορίζεται στην ανανέωση και τον εξορθολογισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Προωθεί ταυτόχρονα την επίλυση χρόνιων δίκαιων αιτημάτων των πολυτέκνων. Ειδικότερα: 

·          Παραχωρείται δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρων και στους οικονομικά αδύναμους πολύτεκνους.

·          Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ως υπεράριθμου για έναρξη ειδικότητας ή συνέχιση της ειδίκευσης, γιατρού που είναι πολύτεκνος ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας.

·          Κατοχυρώνεται το αμετάθετο των πολύτεκνων και των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

·          Θεσμοθετείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, για το ένα τρίτο του συνολικού ποσού που αποκτάται από μίσθωση κατοικίας σε πολύτεκνη οικογένεια και η απαλλαγή από το ½ του αναλογούντος φόρου κληρονομιάς, για τον/την πολύτεκνο σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά.

·          Γίνεται πρόβλεψη χρηματοδότησης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από μέρος του παρακρατούμενου φόρου επί του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας.

    Πέρα από όλα αυτά, η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει την ίδρυση τριών νέων θεσμών στη δημόσια διοίκηση, με σκοπό τον αποτελεσματικό και ορθολογικό συντονισμό των πολιτικών και των δράσεων, που σχετίζονται με την οικογένεια και το δημογραφικό πρόβλημα. Αναλυτικότερα προβλέπεται:

·          Η σύσταση στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, ειδικής αυτοτελούς υπηρεσίας, με τη μορφή Ειδικής Γραμματείας και τον τίτλο «Ειδική Γραμματεία Δημογραφικής Πολιτικής».

·          Η σύσταση ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου της Πολιτείας, με την επωνυμία «Εθνικό Συμβούλιο Οικογένειας» και διευρυμένη σύνθεση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας, των οργανώσεων των πολυτέκνων, καθώς και επιστημονικών και εξειδικευμένων φορέων και οργανώσεων.

·          Η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών & Ερευνών», με σκοπό τον επιστημονικό συντονισμό των μελετών που αφορούν την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας.

    Παράλληλα, με την ίδια πρόταση νόμου, η Νέα Δημοκρατία (αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει στον κοινωνικό τομέα, η Εκκλησία της Ελλάδος, που δεκαετίες τώρα πρωτοπορεί σε αξιόλογες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολύτεκνων και την ανάδειξη του δημογραφικού προβλήματος, όπως επίσης και οι εθελοντικές οργανώσεις), προτείνει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από το κράτος προγραμμάτων ενίσχυσης της πολύτεκνης οικογένειας, που προγραμματίζονται και υλοποιούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Με την κατάθεση της πρότασης νόμου για τους πολύτεκνες οικογένειες, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη σταθερή βούλησή της να υλοποιήσει μια πραγματικά κοινωνική πολιτική. Αναδεικνύει την ύπαρξη υπεύθυνων θέσεων βασισμένων στη γνώση των προβλημάτων, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κάλυψη του κοινωνικού ελλείμματος και του χαμένου χρόνου. Παρέχει ένα ακόμη απτό, αλλά και δεσμευτικό, δείγμα της πολιτικής που σχεδιάζει και είναι έτοιμη να εφαρμόσει μόλις αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση, έχει υπεύθυνες προτάσεις και θέσεις για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα.

            Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου για τους πολύτεκνους αποτελεί προϊόν συστηματικής επεξεργασίας 28 βουλευτών και ομάδας τεχνοκρατών της Υπηρεσίας Επιστημονικής Στήριξης Κοινοβουλευτικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπογράφεται από τους βουλευτές Δημ. Σιούφα, Νικ. Κακλαμάνη, Ελ. Παπανικολάου, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Αθ. Γιαννόπουλο, Γ. Κωνσταντόπουλο, Αν. Αγγελή, Παναγ. Αδρακτά, Θ. Βασιλείου, Γ. Δεικτάκη, Κ. Καρρά, Κ. Κιλτίδη, Νικ. Κορτσάρη, Π. Μαντούβαλο, Παν. Μελά, Βασ. Μιχαλολιάκο, Αθ. Μπούρα, Μ. Σαλμά, Αν. Σπηλιόπουλο, Ι. Χωματά, Γερ. Γιακουμάτο, Σπ. Σπύρου, Νικ. Αγγελόπουλο, Απ. Ανδρεουλάκο, Γ. Καρασμάνη, Γ. Λέγκα, Ελ. Παπαγεωργόπουλο και Π. Φουντουκίδου.

 
 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα