Αρχική ΣελίδαΒιογραφικό ΣημείωμαΠολιτική ΠορείαΤύποςΦωτογραφίεςΕπικοινωνία
Πολιτικές ΘέσειςΓενικό Πολιτικό Έργο
 
Πολιτικές Θέσεις
 

Ριζοσπαστικές Θέσεις της Νέας Δημοκρατίας 

για την Ελλάδα που προετοιμάζουμε

        Συμπέρασμα από τις ριζοσπαστικές προτάσεις του Κώστα Καραμανλή είναι ότι για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση το κόμμα που οργάνωσε την εθνική μας ζωή και έβαλε τις βάσεις των σύγχρονων προσανατολισμών παίρνει και πάλι την πρωτοβουλία της Εθνικής συζήτησης για τα μεγάλα που πρέπει να οικοδομηθούν από εδώ και πέρα για τα χρόνια που έρχονται.

Οι προτάσεις αυτές είναι :

Πρώτον: Απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό

Δεύτερον: Η εκλογή του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου από το εκλογικό Σώμα της Περιφέρειας ,αντί του ισχύοντος σήμερα διορισμού τους από την Κυβέρνηση

Τρίτον: Ο παραμερισμός των πελατειακών σχέσεων και των σχέσεων εξάρτησης πολίτη και πολιτικού. Οι μισοί βουλευτές να εκλέγονται σε μείζονες περιφέρειες , χωρίς την εξάρτηση που προκαλεί ο σταυρός προτίμησης και οι άλλοι μισοί από μικρές εκλογικές περιφέρειες με σταυρό προτίμησης. Καθιερώνεται επίσης η επιστολική ψήφος για ομογενείς και ναυτικούς.

Τέταρτον: εισάγεται το ασυμβίβαστο μεταξύ Υπουργού και Βουλευτή . Όσο διάστημα   ο βουλευτής  παραμένει  μέλος της Κυβέρνησης θα αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.

Πέμπτον: Συνταγματική απελευθέρωση των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής από την εξουσιαστική και συνάμα παραλυτική βούληση της Κυβέρνησης.

Έκτον: Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου.

Έβδομον: Ενίσχυση της εξουσίας της Δικαιοσύνης και των λειτουργιών της και θεσμοθέτηση εγγυήσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Δικαιοσύνη που αποδίδεται ύστερα από δέκα χρόνια δεν είναι δικαιοσύνη.

Όγδοον: Θεσμοθέτηση Ανεξάρτητων Αρχών και αποτελεσματικών διαδικασιών για την διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Μείζον εθνικό ζήτημα με κοινωνικές διαστάσεις αποτελεί και το κεφάλαιο που αφορά την συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα την στράτευση  

         Στόχος μας είναι σε μια τελική φάση να υπηρετούν όλοι , χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις , μόνο 12 μήνες . Να μείνει , δηλαδή , ο καθένας στο στρατό τόσο καιρό όσο χρειάζεται για να εκπαιδευτεί καλά

         Η λύση μπορεί να μάλιστα να συνδυαστεί με την στράτευση στο 18ο έτος της ηλικίας. Θεσπίζεται η δωδεκάμηνη θητεία για κείνους οι οποίοι επιλέγουν να υπηρετήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του Λυκείου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη φάση αυτή , για τους υπόλοιπους θα ισχύει 15μηνη θητεία.

         Οι άξονες των προτάσεων αυτών , είναι τρεις:

  • Η διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας στο δημόσιο βίο.

  • Η παγίωση κανόνων στην πολιτική λειτουργία
  • Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους

 

  1. Οφείλουμε να ανοιχθούμε , κυρίες και κύριοι και στα θέματα άμεσης Δημοκρατίας , με σταδιακή μετατροπή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που έχουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανοιχθούμε σε θεσμούς της άμεσης Δημοκρατίας. Ένας απ' αυτούς - και θα μου επιτρέψετε να τον αναφέρω- είναι ότι η δυνατότητα αποφασιστικής επιρροής των ποικιλώνυμων συμφερόντων μικραίνει , όσο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφασίζει μεγαλώνει.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνω :

Επανεξέταση του θεσμού των εθνικών δημοψηφισμάτων που σήμερα είναι γράμμα κενό. Υπάρχουν δύο είδη δημοψηφίσματος :

Το πρώτο με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για κρίσιμο εθνικό θέμα και απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής για να εγκριθεί.

Και το δεύτερο που προτείνουν 120 Βουλευτές για ψηφισμένο νομοσχέδιο και χρειάζονται 180 Βουλευτές για να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Ειδικότερα αν συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός υπογραφών π.χ. 300.000 υπογραφές οποιοσδήποτε νομός προτείνεται από την κυβέρνηση υπόκεινται σε έγκριση με δημοψήφισμα.

Με μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών π.χ. 500.000 πολιτών , μία νέα ιδέα για νόμο μπορεί να τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα , ακόμα και αν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αντιτίθεται σε αυτή.

 

  1. Η χώρα υπέφερε , ταλαιπωρήθηκε και η ανάπτυξή της πολλές φορές ανακόπηκε από τις ανατροπές και στρεβλώσεις του Δημοσίου Βίου της .

Η μεγαλύτερη συνεισφορά της πολιτικής για ένα καλύτερο μέλλον είναι η δημιουργία και καθιέρωση συνθηκών σταθερής και προβλέψιμης πολιτικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της αρχής προτείνουμε τις ακόλουθες αρχές και θεσμούς που διευρύνουν την Λαϊκή Κυριαρχία , ομαλοποιούν και κάνουν τον δημόσιο βίο σταθερό και προβλέψιμο.

Ταυτόχρονα δημιουργούν θεσμούς ελέγχουν και ισορροπίας του πολιτεύματος και προέρχονται από τον Λαό :

Α. Η θητεία της Βουλής είναι σαφώς ορισμένη (4ετής ) . Η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί παρά μόνο με πλειοψηφία 3/5 σε ειδικές περιπτώσεις . ‘Ως θητεία της νέας Βουλής ορίζεται το υπόλοιπο της προηγούμενης σ' αυτή την περίπτωση.

Β. Δημιουργείται δεύτερο νομοθετικό σώμα (Γερουσία ή Εθνική Συνέλευση).

Σκοπός είναι η ενδυνάμωση της νομοθετικής λειτουργίας που σαφώς πάσχει σήμερα. 

Η Γερουσία θα έχει 100 μέλη.

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής .

Η Γερουσία ανανεώνεται κατά το 1/3 κάθε 2 χρόνια και η θητεία των Γερουσιαστών είναι εξαετής.

Βουλή και Γερουσία εκλέγονται με διάφορα εκλογικά συστήματα. Για την Βουλή ήδη αναφέρθηκε. Η Γερουσία εκλέγεται με απλή αναλογική στο σύνολο της χώρας.

Η Γερουσία έχει το δικαίωμα να συμπληρώνει , τροποποιεί ή αναπέμπει τους νόμους. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζουν από κοινού τα δύο σώματα.

Γ. Να εξετάσουμε την καθιέρωση αριθμού θητειών για όλους τους εκλεγόμενους άρχοντες. 

 

  1. Είναι σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι βραδύς, αποσπασματικός και ελλιπής.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται :

Η καθιέρωση του θεσμού των μονίμων Υφυπουργών σε 4 Υπουργεία κατ'αρχάς :

      Στο Εξωτερικών

Στο Εθνικής παιδείας

Στο δημόσιας Διοίκησης

Στο Οικονομικών

 

    4.  Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι η ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα της :

Λιγότεροι νόμοι ,λιγότεροι φόροι ,λιγότερες διαδικασίες. Περισσότερη αποτελεσματικότητα ,περισσότερη ελευθερία ,περισσότερη εξυπηρέτηση.

 

     5.  Για την εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων προτείνεται η καθιέρωση επίσημης κρατικής απόδειξης για συνδρομή των πολιτών στα κόμματα ποσού μέχρι 50.000 δρχ. το οποίο να εκπίπτεται από το φόρο εισοδήματος.

 

    6.  Χρειαζόμαστε άμεσα τώρα ,την Χάρτα των δικαιωμάτων του πολίτη. Γιατί αυτό που έχει σήμερα είναι μόνο η Χάρτα των υποχρεώσεών του. Για  να γίνει έτσι πράξη το μήνυμα που έρχεται και από την Ευρώπη για τον πολίτη. Διευκόλυνση παντού ,μαζί με το άνοιγμα των θεσμών στους πολίτες. Το μέλλον της πολιτικής εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα φέρουμε το θεσμικό οικοδόμημα κοντά στον πολίτη.

Γιατί Συνέδριο τώρα.

Σε ένα κόσμο ,μία κοινωνία και μία πολιτική που εξελίσσεται ταχύτατα , τα κόμματα οφείλουν να συμπορεύονται. Δική μου άποψη είναι ότι Συνέδριο θέσεων πρέπει να γίνεται  κάθε χρόνο.

 Με ποιούς θα κυβερνήσουμε.

Δεν πρόκειται να πετύχουμε αν δεν κυβερνήσουμε με το Λαό. Η επιτυχία μιας κυβερνήσεως δεν εξαρτάται από λίγες δεκάδες Υπουργών και Υφυπουργών. Εξαρτάται από την λαϊκή συναίνεση και συμμετοχή. Θα φέρουμε στην κυβέρνηση ό,τι καλύτερο έχει η Ελληνική κοινωνία σε κάθε τομέα. Και έχουμε τους καλύτερους. Οι πολύ προβεβλημένοι και γνωστοί της κυβερνήσεως δεν σημαίνει ότι είναι και οι ικανότεροι.

 Τι εννοούμε όταν λεμε πανστρατιά.

Στον πόλεμο σημαίνει  <<όποιος μπορεί να κρατήσει όπλα>>.

Στην πολιτική σημαίνει  <<όποιος μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα ,στο δημόσιο βίο ,στο κοινό καλό>>.

 

Για την επικαιρότητα:

Η Κυβέρνηση χθες θύμισε άνθρωπο που υπέστη πρόσφατη διάσειση.

Ίσως από καρεκλιά ! Ζαλισμένοι και Συγχυτικοί.

Το πρωί ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν έχουμε προτάσεις.

Το βράδυ ο κ. Ρέππας είπε ότι έχουμε προτάσεις αλλά ότι είναι ατεκμηρίωτες.

Μανία με τα τεκμήρια οι άνθρωποι...

Λες και πρέπει να τις υποβάλουμε πρώτα για έγκριση στην εφορία της γειτονιάς μας....

Τις προτάσεις μας εμείς τις θέτουμε στην κρίση του Λαού.

Δική του θα είναι η Απόφαση.

Όποιος θέλει αληθινό εκσυγχρονισμό αποφασίζει και ψηφίζει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σημίτης πέρασε πια στο χώρο της Αντίδρασης. Είναι το κατεστημένο, η συντήρηση.

Αρνούνται τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της Χώρας που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό τον εκσυγχρονισμό θα αγκαλιάσει όμως ο Ελληνικός Λαός.

Θα ήθελα να στείλουμε στον κ. Σημίτη ένα χρηστικό δώρο.

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ ο καυγάς είναι ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ και επειδή έχει μπροστά του πολλές κομματικές συγκεντρώσεις, και προκειμένου τους επόμενους μήνες η Χώρα να μην έχει Πρωθυπουργό με μόνιμη διάσειση, μια εξαιρετική ιδέα είναι να του στείλουμε ένα ΚΡΑΝΟΣ. Θα του είναι πολύ χρήσιμο.  

!-- InstanceEndEditable -->
 
 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα